Wat zijn incoterms?

De International Chamber of Commerce (ICC) heeft standaard leveringsvoorwaarden opgesteld die overal ter wereld gebruikt kunnen worden: de incoterms. Deze neem je op in je verkoopovereenkomst zodat alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn. 

Incoterms zijn als leveringsvoorwaarden allesomvattend. Ze bepalen wie de verzekeringen, vergunningen en andere formaliteiten regelt. En wat te denken van vastleggen welke partij verantwoordelijk is voor het transport en waar de kosten en het risico overgaan van de verkopende partij naar de koper?

 Alle rechten en plichten staan duidelijk omschreven. Bovendien zijn de incoterms in een veelvoud van talen beschikbaar. Je schept duidelijkheid, daarmee beperk je uiteindelijk de risico’s.

 

De incoterms zijn dit jaar (2020) vernieuwd. De ICC doet dit eens per 10 jaar om ervoor te zorgen dat de leveringsvoorwaarden goed aan blijven sluiten op de praktijk. 

 

Welke incoterms zijn er?

Fijn om te weten: incoterms zijn er voor iedere vorm van transport. Wel is er een specifieke set leveringsvoorwaarden voor het vervoer over zee en binnenwateren. In totaal bestaan er 4 verschillende condities van de incoterms, we noemen dit ook wel de EFCD-condities, we lichten ze hieronder kort voor je toe. 

E-conditie incoterm (EXW / EX Works)
Bij de E-conditie draagt de verkoper verreweg de minste verantwoordelijkheid, de koper regelt eigenlijk alles. 

 • Lees meer over EXW

F-conditie incoterms (FAS, FCA en FOB)
Hier regelt de verkoper het voortransport en de koper regelt het hoofdtransport en eventuele doorleveringen. De koper draagt tevens het transportrisico. 

 • Lees meer over FAS (Free Alongside Ship)
 • Lees meer over FOB (Free On Board)
 • Lees meer over FCA (Free Carrier)

C-conditie incoterms (CFR, CIF, CIP en CPT)
De verkoper regelt voortransport, hoofdtransport en eventuele doorleveringen. Let op: de koper draagt wel het transportrisico. 

 • Lees meer over CFR (Cost and Freight)
 • Lees meer over CIF (Cost, Insurance and Freight)
 • Lees meer over CIP (Cost and Insurance Paid)
 • Lees meer over CPT (Carriage and Insurance Paid)

D-conditie incoterms (DAP, DAT en DDP)
Ook hier regelt de verkoper het voortransport, hoofdtransport en eventuele doorleveringen. Het verschil met de C-conditie is dat de verkoper hier ook het transportrisico draagt. 

 • Lees meer over DAP (Deliverd At Place)
 • Lees meer over DPU (Delivered at Place Unloaded)
 • Lees meer over DDP (Deliverd Duty Paid)

Hoe kies ik de juiste incoterm?

Goede vraag, zeker wanneer je net begint met importeren of exporteren. Een logistiek dienstverlener kan jou prima assisteren bij het kiezen van de juiste leveringsvoorwaarden. Deze 3 vragen kun je alvast voor jezelf beantwoorden:

 • Hoe worden de goederen getransporteerd?
 • Wat is mijn relatie met de andere partij?
 • Hoeveel controle wil ik zelf hebben?

Het vermelden van de versie van de incoterms die je hanteert is aan te raden, om verwarring te voorkomen. Incoterms zijn daarnaast pas volledig wanneer de overeengekomen laadplaats, laadhaven en bestemmingshaven (of terminal of plaats, dit verschilt per incoterm) vermeld worden. 

 

Zijn incoterms bindend? En waar moet ik op letten?

Het is aan te raden om je altijd aan de bestaande condities te houden die aan een incoterm verbonden zijn, omdat dit verwarring voorkomt. Maar, incoterms is juridisch niet bindend.

Een verkoopovereenkomst is dat wel, je kunt hierin vastleggen dat er op bepaalde punten afgeweken wordt. Let wel goed op, dat je de afspraken duidelijk vastlegt en dat alle betrokkenen begrijpen wat de risico’s en verplichtingen inhouden

Let op!

De incoterms zeggen niets over eigendomsoverdracht. Dit moet je altijd afzonderlijk in de verkoopovereenkomst omschrijven.