Zaken doen met China

Zaken doen met Chinezen gaat net even wat anders dan zaken doen in Nederland. Dat zit ‘m vooral in normen en waarden maar ook cultuur en bepaalde gebruiken.

Wij, Nederlanders, zijn bijvoorbeeld erg direct in het doen van zaken. Dat kan een Chinees flink afschrikken als hij jou (nog) niet goed kent. Chinezen vinden vertrouwen erg belangrijk, een goede zakelijke band opbouwen is dan ook een kwestie van een lange adem. 

De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een lijst van do’s and don’t samengesteld als je zaken gaat doen met China.

vind-een-betrouwbare-leverancier

Zoek een betrouwbare leverancier en vraag een offerte op

Hoe vind je nu een betrouwbare leverancier in China? Je kunt via verschillende informatiesystemen een bedrijf opzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld controleren op AIC nummer (Chinese KVK nummer).

Een paar goede indicatie waar je zeker op moet letten:

 • Hoe ziet de website eruit?
 • Hoe kun je ze bereiken? Hebben ze een vast nummer?
 • Met wat voor een e-mailadres wordt er gemaild?
 • Wat zijn de betalingsvoorwaarden en hoe moet je dit betalen?

Ook kun je checken of een bedrijf een AEO vergunning heeft. Een AEO-vergunning biedt allerlei voordelen voor bedrijven welke deelnemen aan het internationale handelsverkeer. Aan het krijgen van een AEO-vergunning worden strikte voorwaarden gesteld.

Je kunt ook vragen of de ambassade een ‘company check’  wil uitvoeren. Je kunt een zogehete diepgaand due diligence check laten uitvoeren. Hiervoor kun je terecht bij de ambassade. Zij kunnen jou helpen met het verschaffen van een lijst van bedrijven welk een due diligence check kunnen uitvoeren.

Kwaliteitseisen

In de EU gelden soms hele andere kwaliteitseisen dan in China.
Jij bent als importeur aansprakelijk voor de goederen die jij importeert uit China.

Is een product niet deuglijk of voldoet het niet aan (bepaalde) keurmerken dan kan dat betekenen dat jij (financieel) aansprakelijk wordt gesteld. Vraag dus goed na of producten ,welke je laat produceren of gaat importeren, wel aan de EU eisen voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de CE markering.

Check de technische documentatie goed of laat dat desnoods door een technisch expert (een Notified Body) toetsen. In sommige gevallen is toetsing door een Notified Body ook verplicht. Bewaar de technische documentatie goed, Nederlandse marktautoriteiten kunnen hier om vragen.

Ga langs of zorg voor een tussenpersoon

Als je de kans hebt om af te reizen naar China is het zeker de moeite waard. Je ziet de fabriek, maakt kennis met jouw contactpersoon en ziet meteen waar jouw goederen gefabriceerd worden. Plak er meteen een mini-vakantie aan vast, als je er toch bent!

Lukt of kan je niet afreizen naar China, dan is controleren of een fabriek zich wel aan de afspraken houdt is lastig. Je kunt een tussenpersoon inschakelen. Deze contactpersoon gaat regelmatig langs bij de fabriek om jouw zending te controleren en of alles op rolletjes loopt. Hij kan eventueel ook bijsturen indien nodig. De tussenpersoon houdt jou op de hoogte.

Zoek een logistiek partner

Als jouw goederen geproduceerd zijn moeten ze verscheept worden naar Nederland. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kunt kiezen uit verschillende vervoerstypes, containertypes, voorwaarden, deelzending of een eigen container.

We kunnen voorstellen dat het een beetje begint te duizelen. 
Daarom raden wij altijd een een logistiek partner jouw zendingen te laten regelen.

Een logistiek partner (oftewel een expediteur) neemt al jouw zorgen uit handen voor wat betreft het vervoer van jouw goederen. Hij kan het gehele logistieke proces van deur-tot-deur inclusief alle benodigde documentatie en douaneformaliteiten voor je uit handen nemen. Een expediteur kan gedeeltes uit de het proces voor je regelen, bijvoorbeeld alleen het vervoer per schip.

Dit is afhankelijk van de leveringsafspraken tussen de leverancier, de expediteur en jijzelf.  Deze leveringsafspraken heten Incoterms. Met Incoterms spreek je vooraf samen af wie verantwoordelijk is voor jouw zending en tot welk moment in het vervoersproces.

Handige links:
 • Wat zijn Incoterms? En hoe worden ze gebruikt?

Transportdocumenten en douaneafhandeling

De dag is daar, jou zending is klaar en wordt bij de fabriek ter verzending aangeboden. Om jouw zending op het schip te krijgen zijn er een aantal documenten nodig. Deze zijn o.a. nodig voor het uitklaren van jouw goederen. Welke documenten nodig zijn hangt af van de soort goederen die je gaat importeren. Standaard is in ieder geval een factuur, transportdocument en een paklijst. Jouw logistiek partner weet precies welke documenten nodig zijn.

Op de documenten staat bijvoorbeeld wat voor een soort producten jouw zending bevat maar ook het aantal en de afmetingen. Wat op de documenten staat moet natuurlijk overeenkomen met wat daadwerkelijk in jouw pakket of container zit.

Van elke zending die geïmporteerd wordt in de EU moet aangifte worden gedaan. Dit is een vrij specialistisch klus en kun je het beste overlaten aan jouw logistiek partner. Hij weet waar je op moet letten maar kan ook helpen bij bijvoorbeeld het vaststellen onder welke “goederencode” jouw zending valt. Dit is weer belangrijk voor de (hoogte van tarief voor de) invoerrechten.

Handige links
 • Transportdocumenten? Welke zijn er en waar moet ik op letten?
 • Hoe gaat douaneafhandeling in zijn werk?

Invoerrechten

Helaas ontkom je er niet aan, het betalen van invoerrechten en btw over jouw geïmporteerde goederen. De hoogte van de invoerrechten is afhankelijk van wat voor een soort goederen je gaat importeren. Voor elk product geldt een TARIC-code (goederencode). 

Bij elke TARIC-code hoort een bepaald tarief. Belangrijk is dus dat je precies weet welke goederencode bij jouw zending past. Een onjuiste code kan betekenen dat je teveel of te weinig invoerrechten bepaald.

Jouw logistiek partner kan samen met jou bepalen onder welke code jouw goederen vallen.

Handige links

BTW

Je betaalt over de ingevoerde goederen BTW. Je kunt de betaalde BTW in je aangifte als voorbelasting aftrekken. 

Als je regelmatig importeert en recht hebt op btw-aftrek dan hoef je met een vergunning artikel 23 van de Belastingdienst  de btw niet op het moment van invoer te betalen. Wel geef je de btw aan en trekt deze weer af als voorbelasting. Per saldo betaal je dan niets.

Andere handige links

 • KVK
 • Rijksoverheid
 • Douane
 • incoterms

Mogen we jouw mening?

Hoe vond je dit artikel?

Geef je stem door!

Dit vind je wellicht ook interessant

Wat is de incoterm Ex Works (EXW)

Uitleg Incoterms

Waarom kiezen voor Berkman Forwarding?

Geen categorie

Important Facts to Know About Incoterms

Uitleg Incoterms

Importeren uit China. Waar begin je?

Uitleg importeren

Kopen en importeren via AliExpress

importeren